27. kesäkuuta 2012

Palautuminen on tärkeää..

Tässä on tullut ajettua lenkkejä 3-4 kertaa viikkoon, yleensä hyvällä teholla keston ollessa 2-3 tunnin luokkaa. Lihaskuntoakin olisi tarkoitus alkaa tekemään pari kertaa viikossa.

Monta kertaa on mennyt lenkit pilalle, kun on tullut huomattua että jalat tai mies ovat edelleen tukossa edellisestä kerrasta. Olen alkanut kiinnittämään palautumiseen enemmän huomiota.

Lenkin jälkeen venyttelen koko kropan. Palautusjuomana toimii Mass Recovery, jossa on hiilihydraattia ja proteiinia hyvässä suhteessa. Lenkin aikana on tullut hörpittyä lisäenergiaa Maxim energy drinkistä, joka sisältää hiilihydraatteja ja suoloja joita menettää hikoillessa. Lisäksi otan joka päivä lisävitamiinit ja omega kolmoset. Lisäksi tietenkin riittävät yöunet ja muutenkin oikeaoppinen ravinto. Näin kesäsin ravintopuoli ei ole ollut ihan hanskassa, kun kesä on hyvä tekosyy grillailla kaikkea rasvaista ja hyvää. Alkoholiakin saattaa mennä enemmän mitä kylmempinä vuodenaikoina.

Lisäravinteiden kirjo on laaja. Olen käyttänyt monia erilaisia, eri valmistajien mutta en näe niissä suuria eroja. On olemassa tuotteita joita käytetään ennen treeniä, sen aikana ja jälkeen.

Tärkein on ehdottomasti treenin jälkeinen palautusjuoma. Keho tarvitsee treenin jälkeen proteiinia korjaamaan lihasvaurioita, joita syntyy etenkin kuntosaliharjoittelussa, mutta myös muussa urheilussa. Hiilihydraatti taas täydentää energiavarastot. Nämä yhdessä käynnistävät nopean palautumisen.

Palkkarissa proteiini on usein heraa, joka on maitoproteiinin osa. Hiilihydraatti on maltodekstriiniä. Näistä voikin sitten selittää pitkät stoorit ja hifistelyt, joten lainaan hieman kun en jaksa kirjoittaa omin sanoin...




Heraproteiini 
 
"Heraproteiini on maitoproteiinin osa ja edustaa viidesosaa tästä proteiinista. Oikeastaan pitäisi puhua heraproteiineista, sillä tämä proteiini koostuu lukuisista bioaktiivisista proteiineista. Valitettavasti vain tämä osa on myös maitoproteiinin herkin osa ja suurin osa siitä tuhoutuu maidon prosessoinnissa. Vain parhaat proteiinilaadut sisältävät kaikki heran proteiinit ja niissäkin on rasva ja laktoosi jäljellä"


"Heraproteiini on ainutlaatuinen sekä aminohapporakenteensa että bioaktiivisten vaikutustensa takia. Heraproteiini imeytyy erittäin nopeasti ja soveltuu näin ollen erinomaisesti palautusjuomiin. Tutkimukset ovat osoittaneet sen edistävän selvästi myös glykogeenin tankkautumista yhdessä hiilihydraatin kanssa, paljon paremmin kuin mikään muu proteiini. Heraproteiini on myös ainoa proteiini, joka selvästi edistää solunsisäisen antioksidantin, glutationin muodostumista. Tällä on suuri merkitys lihasrasituksesta toipumisessa. Muita heraproteiinin vaikutuksia ovat mm. immuunijärjestelmän vahvistaminen, bakteerien ja virusten torjuminen ja ruuansulatuksen säätely. Nämä ominaisuudet ovat kuitenkin vain laadukkaimmissa heraproteiineissa"



Maltodekstriini

Maissitärkkelyksestä hydrolysoitu hiilihydraattiseos joka sisältää pitkä- ja lyhytketjuisia hiilihydraatteja, jotka tasaisesti vaikuttavat veren sokeriin ja nostavat elimistön energiansaantia.

Proteiinia löytyy myös kaseiini ja kananmunaproteiini muodossa. Näillä on hieman erilaisia ominaisuuksia, esimerkiksi kaseiini imeytyy hitaasti, jolloin se on huono valinta palkkariin. Monet palautusjuomat sisältävät myös lisäksi glutamiinia, kreatiinia ym. Jotka kaikki omalla tavallaan nopeuttavat palautumista.


Mutta summa summarum, tärkeintä on että suorituksen jälkeen saat proteiinia ja hiilihydraattia. Loput ravinteet ovat itsestä kiinni, jos lompakko kestää niin ei niistä haittaakaan ole. Halvinta palkkaria valmistat kun ostat erikseen proteiinia ja hiilihydraattia, ja sekoitat juoman itse. Kun palaudut nopeammin, pystyt harjoittelemaan useammin ja näin kehityt nopeammin.



Lisäravinne arsenaali: Recovery valmis palautusjuoma, Whey lisäproteiinina, Maxim energy drink suorituksen aikana ja viimeisimpänä muttei vähäisimpänä Grafenwalder olut viikonloppuisin.

Lisävitamiinit ja omega3.

Myös uudet ajokengät olivat tänään testiajossa, ja osoittautuivat loistaviksi. Vanhat kengät olivat luokkaa skate, melkein 3 vuotta vanhat kengän rämmäleet jotka olivat vähällä päästää varpaat esiin. Alunperin piti tilata CRC hyväksi todetut mtb kengät, mutta varastosta ei löytynyt oikeaa kokoa ja tarve oli suuri joten kengiksi valikoitui paikallisesta urheiluliikkeestä Ken blockin suunnittelemat vedenpitävät kengät. Suunniteltu käyttötarkoitus jäi hämäräksi, mutta sopivat maastokäyttöön hyvin ja vesi ei pääse läpi.

DC KB Versatile Hi Wr

Etnies skate shoes

Näitäkin kuvia räpsiessä alkoi sapettamaan kun joutui vähintään kolme otosta ottamaan ennen kuin alkoi näyttämään sellaiselta että selvää saa. Nokiaa saa vieläkin odottaa, vaikka liikkeestä lupailtiin isoa erää 21. kesäkuuta. Jos tällä viikolla edes, tai muuten lähden pääkaupunkiseudulle etsimään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti